15 april 2024

Nieuw kosmisch object: Gereedschapstas cirkelt onbedoeld rond onze planeet

1 min gelezen

In een ongeplande wending van de ruimtevaart heeft een gereedschapstas nu zijn eigen baan om de aarde, allemaal dankzij een fout tijdens een ruimtewandeling door twee NASA-astronauten. Tijdens hun werkzaamheden bij het International Space Station (ISS) lieten Jasmin Moghbeli en Loral O’Hara per ongeluk de gereedschapstas los, wat resulteerde in een opvallend object dat nu voorbij het ISS en om de planeet cirkelt.

Wat deze situatie nog intrigerender maakt, is dat de tas buitengewoon goed zichtbaar is vanaf de aarde. Astronomen en enthousiaste kijkers kunnen de tas zelfs waarnemen met een verrekijker, aangezien deze helder aan de hemel verschijnt. In feite straalt de tas helderder dan de planeet Uranus, wat het tot een opvallend verschijnsel maakt.

Als je geïnteresseerd bent in het spotten van deze bijzondere ruimtegast, meldt de NASA dat de tas ongeveer twee tot vier minuten eerder langs zal komen dan het ISS, in een vergelijkbare baan. Echter, wees er snel bij, want de tas is al op weg naar de aarde en zal uiteindelijk in de atmosfeer verbranden. Ondanks zijn vluchtige bestaan heeft de tas zelfs een officiële ‘naam’ gekregen, zij het een mondvol: 58229 / 1998–067WC.