2 maart 2024

Op1-interview onthult twijfels over terugkeer Jiskefet

2 min gelezen

Het iconische tv-programma Jiskefet, gemaakt door Kees Prins, Herman Koch en Michiel Romeyn, was een satire uitgezonden door de VPRO tussen 1990 en 2005. Het staat bekend om legendarische sketches zoals De Lullo’s, Debiteuren Crediteuren, Oboema en José, De Dierenwinkel, Multilul en Tampert. Michiel Romeyn betwijfelt echter of die humor vandaag de dag nog gepast zou zijn. Hij twijfelt zelfs aan een mogelijke samenwerking met de VPRO: “Ze bellen niet eens terug.”

Bij het programma Op1 wordt een fragment van De Lullo’s getoond, waarin zij openhartig praten over hun seksuele avonturen. Jort Kelder vraagt zich af of zoiets tegenwoordig nog zou kunnen, waarop Michiel antwoordt dat het beneden alle peil is. Michiel vertelt dat ze destijds de Lullo’s bedachten als kritiek op studenten waar hij een hekel aan had, maar ironisch genoeg werden ze juist helden in die kringen. “Als ik ergens over straat loop en er is een studentenhuis, dan word ik binnengehaald als een held.”

Hoewel Michiel graag weer een programma als Jiskefet bij de publieke omroep zou willen maken, denkt hij dat het niet meer mogelijk is. Hij uit zijn frustratie over de huidige tv-programma’s en de behoefte om terug te keren naar de televisie. Dit wordt beaamd door Jort, die opmerkt dat Michiel duidelijk gefrustreerd is over het lange wachten op een terugkeer. Het publiek en fans van Jiskefet reageren enthousiast op deze uitzending, met het onderwerp direct trending op sociale media. Veel kijkers delen massaal hun verlangen naar de terugkeer van Jiskefet en herinneren zich hun favoriete fragmenten.